Сільське господарство Тернопільщини в цифрах

На Тернопільщині середньооблікова кількість штатних працівників, зайнятих на підприємствах сільського господарства нашої області (із кількістю найманих працівників 10 і більше осіб), у вересні 2019р. становила 11,1 тис. осіб.

Середня номінальна заробітна плата штатного працівника цих підприємств у вересні 2019 року складала 12402 грн, що в 3,0 раза вище рівня мінімальної заробітної плати (4173 грн). Порівняно з вереснем 2018 року розмір заробітної плати по галузі збільшився на 37,0% та перевищував середній показник по області на 46,9%.

У січні–вересні цього року індекс сільськогосподарської продукції порівняно з січнем–вереснем 2018р. становив 103,6%, у т.ч. у підприємствах – 108,7%, у господарствах населення – 98,6%.

Обсяг виробництва продукції сільського господарства (у постійних цінах 2010р.) в розрахунку на 1 особу в січні–вересні 2019р. становив 6570 грн. За цим показником область посіла 11 місце по Україні.

В області зібрали гарний урожай зернових. На 1 жовтня 2019 рокувсіма категоріями господарств намолочено 1947,0 тис.т зернових культур (у початково оприбуткованій вазі), або на 10,4% більше, ніж на 1 жовтня 2018 року. Середня урожайність зернових культур становила 50,8 ц з 1 га (на 2,0 ц більше порівняно з 1 жовтня 2018р.), у т.ч. кукурудзи – 79,5 ц (на 6,1 ц більше), пшениці – 52,5 ц (на 0,7 ц менше), ячменю – 47,9 ц (на 3,3 ц більше).

На 1  картоплі (на 9,8% менше, ніж на 1 жовтня 2018р.), 176,4 тис.т овочів (на 2,6% більше) та 54,1 тис.т плодів та ягід (на 0,8% більше). Господарства населення залишаються основними виробниками зазначених культур. Загалом домогосподарства зібрали 98,8% картоплі, 97,5% овочів, 95,4% ягід та 78,0% плодів (від загального обсягу їх виробництва в області).

На 1 жовтня 2019 року порівняно з 1 жовтня 2018 роком аграрні підприємства наростили обсяги виробництва сої в 1,9 раза, культур плодових та ягідних – на 43,5%, культур зернових та зернобобових – на 11,9%, соняшнику – на 10,5%. Разом з тим, підприємства скоротили виробництво буряків цукрових фабричних (на 27,7%) та ріпаку (на 6,1%).

За 9 місяців цього року підприємства (крім малих) реалізували власно виробленої аграрної продукції на суму 8394,9 млн.грн (на 0,7% менше, ніж за 9 місяців минулого року в т.ч. продукції рослинництва – на суму 6723,5 млн.грн, тваринництва – на 1671,4 млн.грн.

На початок жовтня 2019 року у всіх категоріях господарств нараховувалося 160,6 тис. голів великої рогатої худоби (зокрема 86,4 тис. голів корів), свиней – 322,1 тис. голів, птиці – 6,1 млн. голів. Підприємства порівняно з 1 жовтня 2018 року наростили поголів’я всіх свійських тварин та птиці, крім свиней. Натомість у господарствах населення спостерігається скорочення чисельності усіх видів сільськогосподарських тварин, крім овець та кіз.

Всіма категоріями господарств у січні–вересні 2019р. вироблено 54,8 тис.т м’яса в живій масі (на 6,2% більше, ніж у січні–вересні 2018р.), 356,0 тис.т молока (на 0,9% більше) та 463,0 млн.шт яєць (на 8,9% більше).

Підприємства в січні–вересні 2019 року порівняно з січнем–вереснем 2018 роком наростили обсяги виробництва усіх основних видів продукції тваринництва: яєць – на 19,2%, м’яса – на 15,4%. За рахунок нарощування поголів’я корів та підвищення їх продуктивності, аграрні підприємства збільшили також виробництво молока на 10,4%. У січні–вересні 2019 року середній надій молока від однієї корови, яка була в наявності на початок року в підприємствах, зріс проти січня–вересня 2018 року на 5,0% і становив 5468 кг.

Господарства населення на 1 жовтня 2019р. утримували 80,5% загальної чисельності великої рогатої худоби (у т.ч. 85,8% корів), птиці – 66,6%, свиней – 57,4%. Зважаючи на скорочення поголів’я основних видів сільськогосподарських тварин, домогосподарства зменшили обсяги виробництва продукції тваринництва. Однак, господарства населення і надалі залишаються основними виробниками тваринницької продукції, адже в січні–вересні 2019 року ними вироблено 65,1% валової продукції галузі тваринництва. Частка домогосподарств у загальному обсязі виробництва окремих видів продукції тваринництва становила: молока – 81,5%, яєць – 47,6%, м’яса – 46,7%, – повідомляє Головне управління статистики в Тернопільській області.

Поширити:

Post Author: Diana