ліки

Тернополян попереджають про небезпечне захворювання

Ботулізм – це отруєння ботуліновим токсином, який накопичується в зіпсованих продуктах. Характеризується захворювання важким ураженням нервової системи та може призвести до тяжких наслідків.

З початку року в Україні зафіксовано вісім смертей від ботулізму. Найчастіша причина отруєння – вживання в’яленої, солоної або консервованої риби домашнього приготування, яка була придбана на стихійному ринку, також токсин можна виявити у консервованих фруктах, овочах, грибах, шинці. Особливу небезпеку представляють консервовані гриби, саме вони за статистикою стають найбільш частою причиною захворювання ботулізмом.

Інкубаційний період при ботулізмі становить від кількох годин до 5 днів. Чим він коротший, тим важче отруєння. При найбільш важких випадках інкубаційний період не більше 24 годин. Симптоми швидко наростають. До перших симптомів ботулізму відносять наступні:

Різкі болі в області живота, мають переймоподібний характер. Нудота, нестримне блювання. Діарея, стілець стає частим і рідким, ніяких сторонніх домішок в ньому немає.

Неврологічні симптоми з’являються слідом за гастроінтестинальними. Серед них: Двоїння в очах, відчуття туману перед очима, неможливість розглянути дрібні деталі, утруднено читання, це відбувається із-за паралічу акомодації Серед неврологічних симптомів також опущення одного чи двох верхніх повік, розширення зіниць, млява реакція зіниць на світло або її відсутність, косоокість, ністагм, слабка конвергенція.    Щоб уникнути ботулізму необхідно  ретельне дотримання технології приготування копченостей, солінь, консервованих продуктів, як в домашніх умовах, так і на підприємствах громадського харчування. Не слід купувати кров’яну і ліверну ковбасу, солену чи копчену рибу, буженину, шинку, консервовані гриби у випадкових осіб. Якщо продукт викликає сумнів у його якості, слід його прокип’ятити: кип’ятіння протягом 10 хвилин руйнує ботулотоксин. М’ясо при цьому має бути нарізано шматками завтовшки не більше 2 см. При груповому спалаху ботулізму забезпечується контроль протягом     2-х тижнів за всіма особами, хто вживав підозрілий продукт. Залишки продукту направляються на бактеріологічне та токсикологічне дослідження. У разі найменшого погіршення самопочуття особи з осередку хвороби госпіталізуються.

Поділитися...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on VK
VK
Email this to someone
email
Print this page
Print

Post Author: Редактор

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *