Перший місяць осені багатий на врожай. Відтак і ціни на ринку не захмарні, принаймні на місцеві продукти харчування. Зокрема, картопля коштує 12-20 грн за кілограм, цибуля – 10-25, морква – 15-20, буряк – 10-15 грн.
Тернополянка Оксана Бутько каже: «Я пенсіонерка, тому й такі ціни для мене не є низькими. До того ж, не можу нести додому важку сумку, тому беру «кравчучку». Кілограм картоплі, моркви, помідорів і вже є що нести. Цибулю купила за 10 гривень і аж не вірю, що взимку вона вартувала 50-60. Певно, так буде і нинішньої зими. Але взяти мішок не можу, бо як я його довезу додому, та й нема де стільки зберігати».
Ще одна жінка з приміського села, яка привезла на продаж картоплю, бідкається, що наробилася, а тепер реалізовує вирощене надто дешево. Мовляв, город треба зорати, засадити, посапати, підгорнути, покропити картоплю від жуків, викопати, а ще заплатити за квиток на автобус до міста. «Навіщо я її саджу? Бачу, що таньше купити її на ринку», – нарікає продавчиня.
А інша заперечує: «Уяви, що ніхто не захоче садити бульб, всі підуть на ринок. То де воно там візьметься і скільки буде коштувати. Та й город буде стояти пусткою. Ні, мої діди-прадіди обробляли землю українську, і ми та наші діти так повинні робити. Бо то не вихід покладатися на когось, коли сам можеш виростити і картоплю, і моркву, і цибулю. Сусідка моя у селі нігті намалює і сидить денно і ночно у тій побілці, а тоді їде за цибулею та кропом до міста. Я, стара, працюю, а їй, молодій, все готове подавай. Хіба так має бути? Невже тяжко виростити хоча б елементарне, якщо маєш біля хати шматок землі?»
Не тільки цінами, а й отакими діалогами багатий осінній ринок. А щодо цін, то огірки вартують 10-30 грн за кілограм, помідори – 15-35, кавуни – 25-30, кабачки – 10-12, виноград – 50-80, персики – 45-70, перець – 15-40, диня – 35, груші – 20-40, сливи – 15-20. Домашні яйця у цю пору вартують – 40-45 грн за десяток, півтори літри молока – 30-35 грн, сметана – 70-100 грн, залежно від жирності.
Що ж, вересень – це той місяць, коли ще є вдосталь врожаю, коли ще несуться кури та дають багато молока корови. Проте надалі ціни зростатимуть. Тому варто купувати зараз і запасатися на зиму поки що доступними овочами та фруктами цьогорічного урожаю. Щось зберігати, щось консервувати, як от помідори, перець тощо, робити вино. До речі, виноград для вина з місцевих дач та арок біля сільських хат значно дешевший за столові сорти, як от кишмиш, що нині користується найбільшою популярністю у споживачів.
А ринок, звісно ж, те місце, де є ті, хто хоче дорожче продати, і ті, хто хоче дешевше купити. Поторгуватися за привезене з сіл, зрозуміло, можна. А от привозна імпортна продукція вартує стабільно не дешево. Імпортні товари залежать від курсу валюти, а вітчизняні – від цін на пальне, засоби захисту рослин тощо.
Словом, доводиться вибирати, або купувати відбірні яблука по 25-30 грн за кілограм, або придбати збирані з бабусиного саду, можливо, з хробачком, але за 10 грн. Та й всім зрозуміло, яке з яблук принесе більше користі – красиве чи екологічно-чисте…
Галина ВАНДЗЕЛЯК