Дмитро Харчук

Відкрили перший в Тернопільській області Центр ветеранського розвитку

У ньому допомагатимуть ветеранам із соціальною адаптацією, проводитимуть профорієнтацію, а також навчатимуть фахівців із супроводу ветеранів.

Центр працюватиме у приміщенні Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка.

«У нас є різні освітні програми підготовлені в рамках курсів підвищення кваліфікації – це для тих соціальних працівників, які вже працюють в Центрах надання соціальних послуг в наших громадах. Також на рівні бакалавра на спеціальності «Соціальна робота». На магістерському рівні – це освітня програма «Соціальне адміністрування в громадах», – розповідає керівниця Центру ветеранського розвитку Наталія Олексюк.

Під час сьогоднішнього форуму в Тернополі «Ветерани – шлях додому» заступник міністра в справах ветеранів Максим Кушнір повідомив, що пілотний проєкт із підготовки фахівців супроводу ветеранів почали готувати ще минулого року.

Форум ветеранів
Форум ветеранів

«Хто такі фахівці? Ці люди – місток між ветераном і органами державної влади, які надають адміністративні послуги. Все, що стосується ветеранської політики. Цей фахівець може повністю оцінювати стан проблемних питань, які виникають у ветерана: інформування, супроводження. Ми плануємо, що в цьому році їх повинно бути до трьох тисяч. А в цілому їх повинно бути 11 тисяч. Середня зарплата в них близько 17 800 гривень», – розповідає Максим Кушнір.

Максим Кушнір

Учасник форуму, ветеран Олексій Горб каже, що одна з проблем, з якими зіштовхуються ветерани після демобілізації – це бюрократія.

«Весь шлях військовослужбовця після поранення – спостерігати за особистим документообігом. Починаючи від форми 100 – це перший документ, який оформлюється після поранення при евакуації з поля бою. І треба слідкувати за цим, щоб не втратити, аби ці документи надходили в частину», – розповідає пан Олексій.

Також Олексій Горб доповнює, що після лікування ветеран зіштовхується з оформленням виплат, інвалідності, а це  знаходиться, по перше, в різних місцях: щось у військкоматі оформляється, щось в Центрі соціального забезпечення, щось в ЦНАПі, щось в міськраді тощо.

На форумі був присутній ветеран Дмитро Харчук, який отримав осколкові поранення в руку, ногу і хребет під час боїв на Луганщині. Зараз він діючий голова громадської організації «Рух ветеранів Лановеччини».

«Ходіння по кабінетах, коли зайшовши за одним папірцем, ти мусиш піти і ще взяти три. Звичайно, що не всі ветерани витримують. Хтось на милицях, хтось на кріслах колісних. Як правило, більшість просто психологічно не витримують цієї бюрократії. В 95% хлопців не те, що не юристи, а вони не знають банально своїх прав, що вони мали б отримувати, чи що їм держава мала б надати, коли вони служать. Більшість не знають своїх прав», – поділиться власним досвідом Дмитро.

На Тернопільщині, каже Максим Кушнір, мають працювати приблизно 300 фахівців супроводу ветеранів. Вони працюватимуть у ветеранських просторах, які створюватимуть в громадах. Це будуть комунальні установи, які фінансуватимуть із державного бюджету.

Міністр розповідає, коли на Тернопільщині з’являться такі заклади: «Ми чекаємо постанови, яка повинна бути ухвалена вже, дуже сподіваюся, на цьому тижні. Повинна бути комунальна установа, де може знаходитися штатна посадова одиниця – цей фахівець. Якщо це громада вже зробила, то ми можемо вже відкривати ці посади і працевлаштовувати цих фахівців».

Поширити:
Джерело: Суспільне