Пальне

Пальне на тернопільських заправках зросте в ціні

Суттєве зростання вартості бензину та ДП через новий акциз на пальне і підвищення податків.

Підвищення ставок акцизу на пальне призведе до збільшення цін на АЗС на 1-1,5 гривні, проте загальне підвищення податків може призвести до того, що ціни на пальне вже з вересня зростуть на 2,5 гривні. Це своєю чергою вплине на ціни товарів та послуг, у які насамперед закладаються транспортні витрати.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила закон про підвищення акцизного податку на паливо. Документ передбачає, що ставка акцизу на бензин становитиме 359 євро за 1000 літрів, на дизель – 330 євро, а на газ – 70 євро. Підвищення відбуватиметься протягом 4 років до 2028 року і розпочнеться з 1 вересня.

Голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, коментуючи підвищення акцизів на пальне, вдався до звичного пояснення, яке використовує щоразу, коли наполягає на збільшенні оподаткування – кошти необхідні армії.

 «На сьогодні люди, які критикують підвищення акцизу, прекрасно знають, що не стоїть альтернатива підвищувати акцизи чи не підвищувати. Стоїть альтернатива – або платити зарплати військовим, або не платити», – сказав він.

Тим часом експерт з питань енергетики Геннадій Рябцев зазначив, що підвищенням ставок акцизу на пальне депутати знищують ринок скрапленого газу, який в Україні є соціальним пальним.

Підвищення акцизів на пальне, безумовно, призведе до зростання цін на пальне, за різними прогнозами, зростання буде по різних марках пального ДП і бензину на 1-1,50 грн залежно від марки. Безумовно, це призведе до збільшення транспортних витрат для всіх без винятку підприємств, компаній. Особливо це чутливо буде для тих, у кого транспортні витрати займають вагому частку в собівартості продукції. По-друге, безумовно, що це здорожчає для аграріїв у цьому сезоні процес збору урожаю і переробки.

Поширити:
Джерело: Тернопільська газета