На вулиці Олени Кульчицькою встановили відреставрували двері

Тернополяни виступили за збереження архітектурної спадщини міста та просили повернути оригінальні двері.

Два роки тому відбувся такий скандал на рівні міста, адже були демонтовані історичні двері та встановлені сучасні. 

«Була впевнена, що двері не повернуть, або будуть повернуті кудись в інше місце. Мене приємно здивувало, що повернули на місце, відреставрували», – розповіла захисниця Людмила Дрозд.

На фото Людмила Дрозд

Реставрували двері у Львові. Про це розповів керівник фірми з реставрації Ярослав Пащак.

«Ми забрали двері з Тернополя, які вже були демонтовані. Двері були дуже пошкоджені. Передусім, то була дуже гнила та пошкоджена деревоточцями коробка. Також було пошкоджено лакофарбове покриття, не достатньо було декоративних елементів, різьби», – розповідає Ярослав.

За його словами, найважче було позбутися багатошарового лакофарбового покриття.

«Ми доповнили елементи різьби, зробили вставки на коробку та дверні полотна. Відновили створки, які необідні для миття скла. Також почистили металеву фурнітуру, виготовили за існуючими зразками елементів, які необхідні, а саме елементи різьби та бракувало однієї завіси. Загалом робили ці двері ми два з половиною місяці, але з перервами», – додає керівник.

Власник закладу, в якому замінили двері, Петро Заставний від коментаря Суспільному відмовився та сказав, що всю інформацію розповість на своїй сторінці в інстаграмі.

Нагадаємо, будинок на вулиці Олени Кульчицької, 5 у Тернополі — пам’ятка архітектури місцевого значення. Йому понад сто років, розповів краєзнавець Тарас Циклиняк. За його словами, будинок звели у 1908 році. Ця вулиця у минулому мала назву пасаж Адлера. Вона одна з небагатьох, які вціліли під час Другої світової війни.

Поширити:
Джерело: Тернопільська газета