У музеї Тернополя діє виставка до 80-х роковин початку виселення українців з етнічних українських земель

Виставка діятиме до 20 вересня.

«Земля, обпалена болем і стражданням» – під такою назвою у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї розгорнуто виставку до 80-х роковин початку виселення українців з етнічних українських земель Надсяння, Лемківщини, Холмщини і Підляшшя.

Про це повідомляють на сайті Тернопільської обласної ради.

На виставці представлено документи українських родин, переселених із Польщі на Тернопільщину, а також листівки першої половини ХХ століття із зображенням споконвічного українського краю та світлини українців, що проживали на цих землях.

Під рубрикою «Вони прославили наш край» – матеріали відомих тернополян Йосипа Свинка, Ігора Дуди, Івана Мердака, які народилися на Закерзонні.Боротьбу УПА на захисті українського населення від терору польських банд висвітлює історична література, видана в Україні і Польщі, спогади повстанців, дослідження українських та польських істориків.

Самобутність етнічних українців Закерзоння простежується у національному вбранні, який представлено на виставці під окремою рубрикою «Файнички народної ноші» (народний одяг жителів Закерзоння у фондовій збірці ТОКМ). Їхній традиційний народний стрій не сплутаєш з одягом інших етнічних груп українців. Він свідчить про витончений естетичний смак майстрів і майстринь.

Цю трагедію 1944-51 років називають по-різному: репатріація, евакуація, добровільне повернення в Україну, проте, насправді, це було примусове виселення, насильницьке позбавлення права українців жити на землі дідів-прадідів. Вони ж мали все: землю, достаток, культуру, звичаї та змушені були терпіти голод і приниження, і нелюдські поневіряння, і асиміляційні процеси. Ті рани не гояться, їх ніщо не може загоїти.

Поширити:
Джерело: Тернопільська газета