Скандальне будівництво свинокомплексу на Тернопільщині: місцеві жителі висловили свої думки щодо забудови

Галас здійняли у селі Росохуватець Купчинецької громади.

Колишній депутат сільської ради Степан Костів розповів журналістам, що розпочате будівництво не погоджене з громадою та немає відповідних документів.

Колишній депутат сільської ради Степан Костів

За його словами, 102 людини зі 185 жителів Росохуватця підписали документ  проти будівництва свиноферми та направили звернення до обласної військової адміністрації та поліції.

«Будівництво почали зводити наприкінці травня, у червні. Перед тим ми не знали, що тут буде, тому що ніяких зборів чи громадських обговорень в селі не проводили. Ніхто не повідомив людям, що тут будуть будувати свинокомплекс. Коли ми про це довідалися, то зібрали підписи проти будівництва свинокомплексу та й взагалі будь-якої ферми», – говорить Степан Костів.

Також чоловік розповів, що поблизу майбутньої свиноферми розміщені житлові будинки та свердловина з питною водою.

«Від будови десь метрів 40-50 до водонапірної вежі. А від неї до першої хати десь метрів 150, може 170. Тобто, якщо тут буде приблизно 10 тисяч голів свиней, то санітарно-захисна зона, згідно з законом, повинна бути метрів 500 чи більше від першої житлової будівлі. Якщо буде свиноферма – буде сморід, відходи від тварин будуть просочуватися в землю, люди ту воду питимуть», – додає колишній депутат сільської ради.

При плануванні будівництва тваринницьких ферм мають бути дотримані норми санітарного законодавства – говорить головний спеціаліст управління Держпродспоживслужби області Роман Дем’янчук.

Роман Дем’янчук – головний спеціаліст управління Держпродспоживслужби області

Односельчани зібрались вдруге на збори, аби привернути увагу на ситуацію, що склалась.

Від імені забудовників виступив заступник генерального директора «Агропродсервіс» Роман Березовський.

 «Земельну ділянку ми придбали на аукціоні згідно з чинним законодавством України. Ми звернулись до місцевої влади, представили всі документи, повідомили, що там буде і що ми починаємо будівництво. На сьогодні тривають будівельні роботи. Коли заселятимуть тварин, то будуть всі необхідні документи на введення об’єкту в експлуатацію згідно з природоохоронними заходами та державними будівельними нормами», – розповів представник агрофірми Роман Березовський.

Роман Березовський – заступник генерального директора «Агропродсервіс» і сільський голова Ігор Країнський

Виконувач обов’язків начальника обласного департаменту екології та природних ресурсів Ігор П’ятківський прокоментував, що будівництво будь-якого об’єкта має розпочинатися з виготовлення документації. Вона повинна відповідати вимогам екологічного та будівельного законодавства, а також процедура стратегічно-екологічної оцінки обов’язково передбачає консультації з громадськістю.

«Якщо в населеного пункту немає генерального плану території, то розробляють детальний план, тобто, містобудівну документацію. Вона проходить процедуру стратегічно-екологічної оцінки, яка враховує наявність прибережних смуг, природоохоронних зон, водозаборів, близькість до житлової забудови», – доповнює Ігор П’ятківський.

Цікаво, що наприкінці минулого року Купчинецька сільська рада передала агропідприємству в оренду на 15 років земельну ділянку площею понад 7 гектарів.

«На сьогодні ми ніяких документів на будівництво, крім однієї візуалізації, не бачили. Ми підписали з ними договір оренди. За минулий рік вони за кілька місяців закрили орендну плату, а далі з ними не було ніякого обговорення. Вони не представляли ніяких документів про те, що далі будуть будувати. Сільська рада не надавала дозволу на початок будівництва», – запевняє голова громади.

У випадку, якщо будівництво свиноферми продовжать без відповідних документів, тоді з «Агропродсервіс» розірвуть договір оренди. Про це повідомив сільський голова Ігор Країнський.

«Тут нам хочуть розказати, що є зараз сучасні технології, які поглинають ці запахи, і що цього не буде. Але, повірте, ці технології є в Європі, але вони страшно дорогі, і я не думаю, що «Агропродсервіс» ці кошти може сюди направити, щоби в селі Росохуватець дійсно все було так, як у Європі. Думаю, це просто балачки. А насправді воно буде забруднювати навколишнє середовище, це будуть смороди», – доповнив розмову місцевий житель Роман Катола.

Місцеві жителі села Росохуватець

А жителька Росохуватця Любов Красіцька каже, що немає нічого проти, аби в селі збудували свиноферму:

«Якщо то для блага села, якщо нам щось збудують, вулиці зроблять нормальні, дороги, то я нічого проти того не маю. Нехай будують, нехай дають людям роботу, нехай село розвивається».

Чекаємо на відповідь керівництва області згідно зі зверненням, яке направили місцеві жителі до обласної військової адміністрації та поліції.

Поширити:
Джерело: Суспільне Тернопіль