На Тернопільщині започатковують пілотний проєкт спільно з Радою Європи

Область з удосконалення механізмів взаємодії місцевих адміністрацій з органами місцевого самоврядування.

Тернопільська обласна військова адміністрація спільно з Радою Європи започатковує пілотний проєкт, в межах якого планується проаналізувати практичні аспекти майбутнього перетворення місцевих державних адміністрацій в органи префектурного типу.

Така ініціатива реалізовується через Програму «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні».

Про це повідомляють у соцмережах Тернопільської обласної державної адміністрації.

Згаданий проєкт буде фокусуватись на тестуванні м’якої системи забезпечення законності актів органів місцевого самоврядування (ОМС) згідно з чинним законодавством України та з урахуванням положень Європейської хартії місцевого самоврядування й інших стандартів Ради Європи.

Під час обговорення

Також він передбачає налагодження механізму надання консультацій ОМС місцевими державними адміністраціями. За результатами проєкту, серед іншого, очікується підвищення ефективності роботи місцевих органів виконавчої влади.

Цей пілотний проєкт було анонсовано під час Форуму громад Тернопільщини «Реформи. Децентралізація. Євроінтеграція». Захід відбувся за участі представників місцевих адміністрацій та органів місцевого самоврядування області, їхніх асоціацій, народних депутатів України – членів профільного Комітету Верховної Ради, Міністерства розвитку громад та територій України, експертів.

«Наявна модель взаємодії адміністрацій та органів місцевого самоврядування потребує докорінного оновлення та зміни філософії підходів до такої співпраці. Саме тому Тернопільщина з готовністю береться за новий пілотний проєкт і дякує Раді Європи за підтримку наших ініціатив», – зазначив начальник Тернопільської обласної військової адміністрації В’ячеслав Негода.

На фото очільник ТОВА

Коментуючи перспективи перетворення місцевих державних адміністрацій в органи префектурного типу В’ячеслав Негода зазначив, що така модель є новою для України, однак вже впродовж багатьох років успішно апробована і діє в багатьох країнах світу.

Довідково

Програма Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні» впроваджується в рамках Плану дій Ради Європи для України на 2023-2026 роки «Стійкість, відновлення та відбудова» Центром експертизи багаторівневого врядування, що функціонує в межах Секретаріату Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи.

Поширити:
Джерело: Тернопільська газета