Сьогодні відзначають 130-річчя від дня народження Романа Купчинського

Автор понад 80-ти пісень січового стрілецтва.

Пісні Романа Григоровича в радянський період звучали без авторства, часто як народні. Кожна пісня несла за собою певні події зі стрілецького життя. Тому пісні Романа Купчинського можна назвати пісенним літописом січового стрілецтва.

Про це повідомляють у фейсбук-сторінці Бережанський краєзнавчий музей.

Пісня «Як з Бережан до кадри» також написана Романом Купчинським.

Довідково

Роман Купчинський народився 24 вересня 1894 року в селі Розгадів (поблизу Бережан) у священничій родині отця Григорія. Був четвертою дитиною в родині з шести. Його рід має серед своїх предків-священників і Шашкевичів, і Авдиковських.

Після навчання у гімназії в Перемишлі розпочинає навчання у Духовній семінарії Львова, а вже через рік, у 1914 році записується до легіону УСС, де розпочинав з рядового, далі командант чоти, сотні, ад’ютант полку в ранзі поручника.

Пресова кватира була чи не першим місцем для початку літературної творчості та пісенництва. Його твори виходили з-під пера під численними псевдонімами Галактіон Чіпка, Гак Мусій, Чіпка Галант; Доля Мирон, Мирон-Доля, Роман К., Харко, Учасник та інші.

Далі доля веде Романа по літературному шляху. І хоч впродовж життя трапляються випадки привласнення авторства його пісень, Роман не конфліктує, а іноді просто не реагує.

Активно вливається в міжвоєнне життя у Львові, де бере в громадському тогочасному житті. У музичному гурті «Ябцьоджаз» серед учасників були й  бережанці, а Роман був одним із ведучих їхнього музичного вечора.

По Другій світовій війні через європейські країни переїздить до Америки, де теж є проявляє себе активним журналістом, літератором. За заслуги чоловіка обирають почесним головою Спілки Українських Журналістів Америки. Американський період творчості вже не був таким активним.

Помер Роман Купчинський на 82 році життя в місті Оссінг, США.

Поширити:
Джерело: Тернопільська газета