Чи справді планують реорганізувати Перинатальний центр міської лікарні №2

Як на це звернення відреагує місцева влада Тернополя?

На електронну адресу «Погляду» надійшов лист від читачки Ольги Н., яка переймається долею Перинатального центру тернопільської міської лікарні №2. 

За її словами, має відбутися повна реорганізація акушерської служби, що передбачає повне закриття одного поверху та розміщення там зовсім інших відділень. Це означатиме, що про комфортні умови перебування в післяпологовому періоді мова не йтиме. Навіщо в період війни робити такі кардинальні зміни? – питає тернополянка.

«Нещодавно провідувала свою близьку подругу, яка вдруге стала мамою. Народжувала в пологовому будинку N2. Все відбулось без ускладнень, усім задоволена: нормальні умови, чудовий чуйний персонал. Планує ще повернутись сюди через 2-3 роки. Але є нюанси…» – додає читачка.

З моменту створення комунального некомерційного підприємства «Тернопільська комунальна міська лікарня N2» (скоро святкуємо 50 років) в пологовому будинку функціонувало два акушерських відділення-фізіологічне і обсерваційне.

Близько 15 років тому в останнє проводився капітальний ремонт в пологових стаціонарах, робота акушерської служби була реорганізована, започатковано індивідуальні пологові зали, спільне перебування матері та дитини, вільне відвідування породіль та допомога мамі близьких родичів у догляді за малюком.

На теперішній час звичною практикою є партнерські пологи, сімейні палати та перебування близьких людей в післяпологових палатах.

Відповідно, постійно зростає попит на комфортність перебування, наявність індивідуальних санітарних приміщень, міні кухонь, зручних ліжок та функціональних меблів.

З ініціативи працівників відділень та за кошти благодійників проведені ремонти кількох палат для забезпечення комфортного перебування в післяпологовому періоді. Проте попит перевищує наявні можливості. І це прекрасно.

За останні два роки, як в цілому по країні, так і в пологовому будинку N2, який є єдиним міським закладом, що надає допомогу вагітним та роділлям, дуже зменшилась кількість пацієнток. Причини всім зрозумілі, як і те, що це явище тимчасове та після закінчення війни народжуваність відновиться. Однак, всі працівники пологових відділень попереджені про повну реорганізацію акушерської служби міського пологового будинку.

А це передбачає повне закриття одного поверху і розміщення там зовсім інших відділень.

Таким чином про комфортні умови перебування в післяпологовому періоді мова не йтиме.

Станом на сьогодні багато тернополянок вибирають для свого народження пологові будинки Львова, Рівного, Луцька, навіть Києва…

Чому б не створити сучасні та комфортні умови для вагітних та породіль в нашому міському пологовому будинку?

«Навіщо в період війни робити такі кардинальні зміни? Невже місто не зацікавлене в збільшені нації, невже наші Тернополянки та їхні чоловіки, які захищають нас не гідні кращих умов? Чому майбутнє тернополян не враховується сьогодні. Чи просто, як нація, ми нікому не потрібні?» – пише розчулена читачка.

Сподіваємось, що найближчим часом будуть офіційні відповіді щодо звернення пані Ольги.

Поширити:
Джерело: Тернопільська газета