Свято барокової музики відзначили у Тернопільському мистецькому фаховому коледжі імені Соломії Крушельницької

У залі звучала музика представника епохи бароко Доменіко Скарлатті, італійського композитора, клавесиніста, сучасника Й. С. Баха та Г. Ф. Генделя, автора більше 500 сонат для клавесину.

На концерті «Барокове сузір’я клавірних сонат Доменіко Скарлатті» прозвучали різні за характером та складністю твори у виконанні студентів класу викладачки Марії Бондаренко.

Про це повідомляють на сайті Тернопільського мистецького фахового коледжу імені Соломії Крушельницької.

Кандидат мистецтвознавства, лауреат міжнародних конкурсів, доцент кафедри спеціального фортепіано Харківського національного університету мистецтв ім. І. Котляревського, Марія Бондаренко з 2022 року є і викладачем Тернопільського мистецького фахового коледжу імені Соломії Крушельницької. Тому в концерті брали участь студенти цих двох навчальних закладів.

Анастасія Малиновська та Яків Сакундяк – студенти коледжу. Юлія Гарасимчук, Катерина Іванишин та Вікторія Сотник – вихованки університету мистецтв. Вони, через постійні обстріли Харкова, зараз перебувають у Тернополі, де фахові дисципліни студіюють із своєю викладачкою очно, а решту предметів вивчають дистанційно.

І на завершення концерту прозвучали сонати Доменіко Скарлатті у виконанні викладачки Марії Бондаренко.

Довідково

Джузе́ппе Доме́ніко Скарлатті (італ. Giuseppe Domenico Scarlatti); (нар. 26 жовтня 1685, Неаполь — пом. 23 липня 1757, Мадрид) — італійський композитор і клавесиніст епохи бароко, син композитора Алессандро Скарлатті.

Скарлатті написав більше п’яти сотень сонат, більшість мають одночастинну форму, з незмінним темпом й є зразком стародавньої двочастинної форми. Сучасна техніка гри на фортепіано випробувала сильний вплив цих сонат. Деякі з них показують сміливу роботу з гармонією, що виражається як у використанні дисонансу й кластерів, так й у несподіваних модуляціях у непаралельні тональності. Його творчість зіграла значну роль у подальшому розвиткові сонати, вплинула на багатьох композиторів, серед яких згадується П’єтро Доменіко Парадізі.

Сонати Доменіко Скарлатті включають у свій репертуар майже всі концертуючі піаністи, вони є обов’язковими до виконання на багатьох фортепіанних конкурсах.

Поширити:
Джерело: Тернопільська газета