Великодня паска на живих дріжджах за рецептом тернополянки Анни Тарасенко

Світлий Великдень - це не лише родинне застілля, а й особливий день єдності, традицій і віри.

Напередодні свята ми з любов’ю фарбуємо крашанки, готуємо кошик та, звісно ж, випікаємо ароматні пухкі паски.

Цьогоріч, коли для кожного українця свято набуває ще глибшого значення, ми особливо бережемо свої звичаї, свою віру, сподівання та мрію про перемогу добра над темрявою.

«Щоб паска вдалася смачною і душевною, ми ділимося із вами перевіреним рецептом класичної великодньої випічки», – пише видання Голос.

Цей аромат, м’якість і смак — точно не залишать байдужими ваших рідних.

Для тіста потрібно:

Борошно пшеничне – 1000-1200 г (однак слід пам’ятати про його поглинальні властивості та коригувати кількість безпосередньо під час приготування).

  • «Львівські дріжджі» (так-так, їх завше використовувала моя мама) пресовані – 80 г
  • Цукор – 300 г
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Масло 83% – 250 г (2 уп., решта з 250 на змащування рук та форм для випікання)
  • Яйця – 4 шт. + 1 жовток
  • Молоко – 350 г
  • Родзинки – 300 г
  • Цукати – 100 г
  • Ванільний цукор – 1 пакетик
  • Лікер або коньяк кавовий – 50 г
  • Цедра одного лимона та 1/4 апельсина

Цукрова помадка:

(порція для однієї паски Ø від 13-15 см)

  • 20 г води;
  • 2 г швидкорозчинного желатину;
  • 50 г цукру;
  • лимонна кислота на кінчик ножа;
  • лимонна есенція кілька крапель.

На ваш смак: цукрова посипка, квітки, шоколадні яйця, рисові кульки, пряники.

Процес приготування:

Половинку дріжджів (40 г) розчинити в теплому (30-35°С) молоці, додати 400 г просіяного борошна (не забуваємо спостерігати та коригувати к-сть борошна). Додавати борошно. Накрити та залишити опару бродити на 60-90 хв.

Яйця розтерти з цукром та ванільним цукром. Додати до суміші цедру та другу половину дріжджів (40 г).

Родзинки промити, висушити та залити лікером/коньяком, дати настоятися.

До опари додати яєчну суміш, сіль та решту борошна (додаємо поступово і коригуємо) і місити тісто.

Наприкінці додати розм’якшене масло та сухофрукти, дуже добре вимісити. Накрити, залишити на 60-90 хв.

Поділити тісто порційно, надати округлої форми з гладенькою поверхнею (згладжуємо попередньо намастивши руки маслом, що залишилося) та покласти у форми (паперові або силіконові). Форми заповнити тістом на 1/3 висоти. Накрити, залишити на 60 хв, щоб тісто добре піднялось.

Вершечки пасок покрити помадкою після того, як ваша паска охолоне. Пекти при температурі 180-190°С протягом 40-60 хв (в залежності від маси виробу).

Прикрасити паску на свій смак.

Ще зазначу, що у мене виходить 5 пасочок у діаметрі 130-85 мм та дві меншенькі по 90 мм у діаметрі.

Анна Тарасенко 

Фото авторки

Поширити:

Опубліковано: Любов Сонячна

Джерело: Тернопільська газета