У Тернополі на прилавках ринків та магазинів уже з’являються перші свіжі овочі та фрукти. Однак, варто пам’ятати, що окрім вітамінів вони можуть містити і небезпеку.
Лише у березні цього року у лабораторіях ветсанекспертизи на ринках було досліджено понад 177 тон овочів та фруктів. За результатами досліджень майже всю продукцію було допущено до реалізації. Фахівці лабораторії не допустили до продажу 510 кг редиски з Закарпаття, у якій був перевищений вміст нітратів.
Вміст нітратів у харчових продуктах | |||||
Продукт | Вміст NO3‾ мг/кг середній за 1998-2000 рр. (min-max) | Допус-тимий вміст NO3‾ , мг/кг | Відсоток проб, в яких вміст NO3‾ вищий за допусти-мий (середній за 1998-2000р.) | Надхоження нітратів до організму, мг/доба | |
Дорос-лого | Ди-тини | ||||
Картопля
Капуста Морква Буряк Томати Огірки Редис Редька Кабачки Салат Кріп Цибуля ріпчаста Цибуля зелена Шпинат Щавель Петрушка Перець солодкий Яблука Груші Виноград Дині Кавуни Молоко Дитяче харчування |
73 (28-184)
201 (66-750) 109 (32-395) 652 (231-2315) 51 (18-112) 124 (42-839) 932 (347-2410) 671 (160-2743) 248 (34-776) 341 (48-1728) 342 (46-1247) 43 (14-129) 109 (24-567) 305 (54-1729) 300 (24-539) 371 (29-3435) 63 (12-167) 25 (5-76) 36 (6-83) 24 (4-150) 58 (12-215) 29 (7-78) 2,9 (0,9-10,0) 2,0 (1,3-3,0) |
180
400 300 1400 100 200 1200 1200 600 1500 1500 90 400 1500 1500 1500 200 60 60 60 90 60 10 60 |
8,3
10,5 9,3 17,2 1,0 9,5 35,9 25,4 16,4 7,0 5,3 5,5 3,7 2,1 2,6 3,2 1,9 2,9 2,1 6,4 17,0 4,2 0,6 0,0 |
8,41
7,70 1,13 5,46 1,14 3,44 2,22 1,05 3,04 – 0,70 – 0,61 0,30 0,45 1,04 0,17 1,38 0,31 0,13 0,74 0,59 2,81 – |
6,54
6,26 2,66 3,80 1,71 1,39 0,26 – 2,07 0,21 0,15 0,07 0,20 0,10 0,12 0,17 0,40 1,32 0,18 0,15 0,23 0,10 1,40 0,32 |