Дванадцять гончарів зі всієї України разом з однодумцями та рідними, серед яких були представники Тернопільщини, 18 липня вперше на висоті 2061 м над рівнем моря, на автентичному гончарному колі виготовили традиційний український посуд.
Команда з 25 чоловік, серед яких були дорослі та діти, піднявшись на найвищу гору України – Говерлу, взяла участь в унікальній акції «Говерла гончарує», як продовження фестивалю «Не святі горшки ліплять». Фестиваль гончарів в Тернополі організовують вже 4 роки поспіль, проте цього літа в зв’язку з карантином він перейде в онлайн формат, проведуть дійство з 28 по 30 серпня, подробиці можна дізнатись на сторінці в фейсбуці. Гроші на проведення фестивалю виграла в конкурсі Українського культурного фонду ГО «Не святі горшки ліплять».
Організаторами акції «Говерла гончарує» стали тернополянки : Уляна Джигринюк та Катерина Подтабачна, які разом з гончарами з Тернопільщини, Вінничини, Волині, Львівщини, Києва і навіть гостя з США здійснили свою мрію. Митці на Говерлу підняли 70 кг автентичне гончарне коло та необхідні матеріали, за допомогою яких по черзі виготовили глиняні вироби. Під шквалом вітру, дощу та граду наші відчайдушні творці-ремісники з глини створювали шедеври, з-під вмілих рук виходили тарілочки та глечики, горщики та макітри і навіть карафка.
Перший виріб на Говерлі згончарував Володимир Довган на мініатюрному гончарному колі, а от на механічному, першість віддали жінкам – Уляна Андрійчук з Тернополя згончарувала миску. Також слід відзначити молоде покоління гончарів – Олесь Джигринюк з Тернополя навіть під час зливи не зупинився і за рекордний час створив горщик.
«Говерла гончарує» – це акція, аналогів якої не було в Україні, вона змогла відбутися завдяки командній роботі всіх учасників, спонсорів та організаторів.
Матеріал підготувала Марина Дашкевич