Мешканцям підтоплених населених пунктів Тернопільщини радять не вживати воду з колодязів

На Тернопільщині через значні, інтенсивні опади протягом останніх днів частина населених пунктів Бережанського, Збаразького та Козівського районів зазнали підтоплень. В тому числі могли бути підтоплені та забрудненні джерела централізованого та децентралізованого водопостачання.

Відповідно отриманої інформації та можливій загрозі життю та здоров’ю людей Тернопільською регіональною державною лабораторією Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів здійснено виїзд з метою відбору для дослідження взірців води з джерел централізованого водопостачання та децентралізованих, індивідуальних джерел які могли бути підтопленими.

Населенню, яке постраждало від підтоплення, рекомендують:

  • При найменших змінах органолептичних властивостей питної води (зміна кольору, прозорості, запаху, присмаку, осаду тощо) незалежно з власної криниці, чи з централізованих мереж, не використовувати її для господарсько-побутових, питних потреб.
  • Використовувати для споживання воду із альтернативних джерел водопостачання гарантованої якості, що не зазнали підтоплень, можливе використання для питних потреб бутильованої, фасованої води.
  • У випадку використання води з власного, індивідуального джерела провести його технічний огляд на предмет замулення, збільшення рівня води тощо. При необхідності здійснити очистку та кількаразову відкачку води з джерела до відновлення її органолептичних властивостей. Після чого провести дезінфекцію джерела та лабораторні дослідження води.
  • Провести обстеження зон санітарної охорони (50м) джерела водопостачання (свердловина, трубчаста криниця, колодязь, каптаж тощо) на предмет потенційних причин забруднення (купи гною, вигрібні ями, мінеральні добрива, надвірні туалети, тощо), які при значних опадах можуть потрапити в підземні водоносні горизонти. При наявності таких необхідно їх ліквідувати.
  • Навколо джерел водопостачання поновити «глиняний замок», відмостки, а при їх відсутності – встановити, а також встановити перехоплюючі канали з відводом стоків на сторону, з метою організації захисту джерела водопостачання.
  • У випадку крайньої необхідності, воду з власних джерел водопостачання, що викликає сумніви стосовно її якості, використовували лише після кипятіння протягом 15 хв.
  • Не рекомендовано використовувати в їжу продукти харчування, які зберігались у приміщеннях, що зазнали підтоплень (підвали, погреби, кладові тощо), зокрема консервацію, крупи, овочі, фрукти тощо.

Post Author: Редактор

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *