Споживчий кошик

У середині літа ціни на ринку мали б бути найнижчими…

В Україні триває жнивна кампанія, і не лише хлібна, а й садова, ягідна, овочева. На городах є все – картопля, морква, червоні буряки, горошок, огірки, навіть ранні помідори. Рясно вродили порічки, малина, смородина, черешні, вишні тощо, на черзі – ранні грушки та яблука паперівки.

Лишки люди везуть на ринок. Здавалося б, ціни мають бути низькими. Частково так і є, але багато хто вважає, що все ж вони завищені, як для середини літа.

На формування ціни впливає вартість завезеної продукції. Перевезення її на великі відстані здорожчує ягоди, фрукти та овочі. Складно доставляти вирощене і з територій, близьких до воєнних дій.  А вартість імпортних смаколиків, яких також вдосталь на ринку, залежить від курсу долара та цін на пальне.

Продавці на ринку нарікають: на подорожчання впливає зменшення кількості української продукції через бойові дії чи інші негативні катаклізми внаслідок війни у регіонах, що славилися вирощуванням садовини та городини. Так,  ми зосталися без маріупольської черешні, херсонських та миколаївських кавунів і помідорів, одеської цибулі тощо.

Суттєво погіршилася і  логістика – бракує чоловіків для завантаження чи розвантаження сільгосппродукції, а також її транспортування.

Отже, нині томати вартують від 35 грн. Огірки з городу – 40 грн, тепличні – дешевші: 25-35 грн, кабачки – 15-20 грн.  Пучок зеленини (салат, кріп, петрушка, щавель, шпинат  тощо) – 10 грн, моркви і буряка – 20 грн.  Півлітрова банка горошку – 30-50 грн, морви – 25 грн.

За літру малини,  смородини треба заплатити 30 грн. Вишня  коштує 30 грн за кілограм, а відро ягід можна купити за 180-220 грн. Рання білоголова капуста вартує 30-35 грн, цибуля – 40-50 грн,  часник – 60-100 грн.

Апельсини продають по 60-70 грн, лимони  – по 65 грн, банани  – по 55-65 грн, абрикоси  та персики – по 70-85 грн, лохину – по  200 грн.

У м’ясному павільйоні телятина  коштує   200-250 грн за кілограм,  свинина – 150-190 грн, сало  – 120-180  грн, курка бройлер – 120-130 грн, філе куряче – 140-150 грн, курячі ніжки  – 130 грн за кілограм. Молоко (1,5 л)  – 30-35 грн, сир жирний (1 кг) – 90-100 грн, знежирений  – 70-80 грн, сметана (1 л) – 90-110 грн,  курячі яйця (десяток) – 40 гривень.

Галина ВАНДЗЕЛЯК

Поширити:

Опубліковано: Diana

Post Author: Diana