Встановлено нові норми харчування для закладів освіти

З 1 січня повністю вступила в дію постанова Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 р. № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».

За новими вимогами щодо організації харчування дітей заклади освіти вже працюють з 1 вересня 2021р., коли постанова набрала чинності. Відтермінування до 1 січня 2022р. стосувалося лише тих закладів, що мали укладені договори на постачання харчових продуктів або надання послуг з харчування, строк дії яких встановлено до 31 грудня 2021 р.

Згідно постанови встановлюються норми харчування дітей у закладах дошкільної, загальної середньої та інших закладах освіти, що проводять діяльність на певному рівні повної загальної середньої освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. Відповідальність за планування та організацію харчування в закладах освіти та закладах оздоровлення та відпочинку, матеріально-технічне забезпечення їдальні (харчоблоку), буфету, безпечність та якість сировини, харчових продуктів та готових страв, дотримання вимог санітарного законодавства та законодавства з питань безпечності та якості харчових продуктів, виконання норм харчування, відповідність меню та асортименту буфету несе засновник (засновники), керівник відповідного закладу, а також постачальник (постачальники) харчових продуктів та/або послуг з харчування.

Харчування дітей має здійснюватись відповідно до затвердженого для закладу (відділу освіти територіальної громади) та погодженого з органами Держпродспоживслужби на місцях примірного чотиритижневого сезонного меню. Меню, рекомендоване МОЗ, дозволяється використовувати без погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби, за умови 100% використання всіх компонентів страв, та без змін процесів приготування.

Основні зміни в меню закладів освіти, які набирають повної чинності з 1 січня 2022 року:

– збільшення вживання овочів (кожний прийом їжі повинен включати вживання овочів згідно вікової норми);

– збільшення вживання фруктів;

– зменшення вживання хліба (цільнозерновий, є прийоми їжі без хліба);

– зменшення вживання картоплі (одна страва картоплі чергується з 4-5 страв із злакових);

– збільшується споживання птиці;

– зменшується споживання насичених жирів (масла);

– обмежується вживання чаю, соку та какао ( в закладах дошкільної освіти не більше 2 порцій на тиждень кожного виду);

– обмежується вміст цукру, солі та жиру в стравах, які готуються в закладах освіти.

На підставі примірного чотиритижневого меню щодня медичний працівник закладу складає меню-розклад, в якому зазначається повна назва страв, їх теоретичний вихід для кожної вікової групи, кількість порцій, кількість продуктів харчування (брутто/нетто) у чисельнику для одної дитини, у знаменнику для всіх дітей.

На кожну страву в закладі повинна бути складена та затверджена керівником закладу технологічна карта, яка складається до Картотеки страв.      Також встановлюються вимоги до харчування дітей з особливими дієтичними потребами (цукровий діабет, харчова алергія, непереносимість лактози). Забезпечення таким харчуванням здійснюється за наявності медичної довідки, виданої сімейним лікарем, де зазначено особливі дієтичні потреби здобувача освіти/дитини із встановленням діагнозу.

Вартість безоплатного гарячого харчування в закладах загальної середньої освіти, встановлюється засновником таких закладів щороку відповідно до норм харчування з урахуванням режиму (кратності) харчування. У закладах загальної середньої освіти для здобувачів освіти 1-11 (12) класів незалежно від навчальної зміни (у разі організації в закладі освіти змінного навчання) повинно бути організовано щонайменше одноразове гаряче харчування відповідно до норм харчування У закладах освіти та закладах оздоровлення та відпочинку з цілодобовим перебуванням здобувачів освіти/дітей повинно бути організовано п’ятиразове харчування з не менше ніж триразовим споживанням гарячої їжі. У разі наявності буфету, обов’язковим є погодження його асортименту з територіальним органом Держпродспоживслужби, з урахуванням встановлених МОЗ вимог щодо переліку харчових продуктів, які заборонено реалізовувати у шкільних буфетах та торговельних апаратах у закладах загальної середньої освіти. Приготування готових страв здійснюється з дотриманням процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).

Поширити:

Опубліковано: Diana

Post Author: Diana