Чим небезпечне постійне недосипання

Згідно з даними ВООЗ, майже третина всіх смертей в світі (31%) припадає на серцево-судинні захворювання. Серед основних причин, що сприяють їх виникненню – неправильне харчування, куріння, малорухливий спосіб життя – тепер вказується і поганий сон. З’ясувалося, що саме останній фактор виявився найменш вивченим.

В результаті проведеного дослідження науковці виявили ланцюгову хімічну реакцію, яка пояснює вплив недосипання на виникнення серцево-судинних та інших захворювань, включаючи хворобу Альцгеймера, ожиріння, депресію і посилення хронічного болю.

Дослідники зосередилися на одному з аспектів “вбивці №1 в світі” – атеросклерозі. Його характерні ознаки – ущільнення стінок судин і накопичення на них жирових бляшок. Ситуація ускладнюється, коли імунна система починає виробляти білі кров’яні тільця, які потрапляючи в бляшки, роблять їх ще більшими. В результаті утворюються тромби – основна причина серцевих нападів та інсультів.

Щоб встановити залежність між атеросклерозом і порушенням сну вчені провели серію експериментів з мишами, яким давали ГМО-їжу з високим вмістом жирів, при цьому частині мишей навмисно не давали спати. Надалі в їх судинах були виявлені більші бляшки. На думку вчених, недосипання, мабуть, знижує рівень білка гіпокретину, що виробляється в гіпоталамусі – відділі мозку, який відповідає за регуляцію сну. При цьому, коли мишам вводили додаткові дози гіпокретину – рівень склерозу їхніх артерій помітно знижувався.

Поширити:

Post Author: Diana