У літню спеку зазвичай хочеться освіжитися та охолодитися. Багато хто намагається врятуватися від високих температур за допомогою крижаної води та низки продуктів. Проте, фахівці застерігають, що багато із продуктів, які здавалося б мали рятувати, навпаки несуть небезпеку, зневоднюючи організм.
Які ж продукти краще все таки не споживати у спеку:
- Морозиво та крижані напої
Існує міф, що споживаючи холодне, нам також стає прохолодно, але це не так. Після того як морозиво з’їдено, відчуття спеки тільки посилюється. Причина в тому, що на холодний напій або продукт організм реагує тим, що намагається зігріти його до температури тіла. Отже, ми нагріваємося зсередини. Експерти радять пити рідину кімнатної температури.
- Продукти з високим вмістом білка
Білок варто їсти, проте не у спеку, оскільки організму досить важко його засвоювати. Під час перетравлення організм виділяє досить багато тепла — відбувається процес термогенезу. Можна сказати, для розщеплення білка може знадобитися від 50 до 100% більше енергії у порівнянні з вуглеводами. Тому споживання м’яса та інших білкових продуктів підвищить температуру тіла.
- Сечогінні продукти
До таких продуктів належать манго, фенхель, спаржа, селера, артишоки, банани, а також кава, чай, газовані напої та інші напої з кофеїном. Вони виводять необхідну воду з організму. Через зневоднення нам стає спекотніше й можна навіть отримати тепловий удар.
- Гострі продукти
Капсаїцин — це з’єднання, що міститься в гострій їжі, зокрема в червоному перці, викликає підвищення температури тіла і змушує нас нагріватися. Його частіше використовують для спалювання жирів, але влітку краще споживання уникати.
- Алкоголь
Це дуже сильний сечогінний засіб, який в спеку може викликати сильне зневоднення. При його різко зростає навантаження на серце. Спека розширює кровоносні судини, тому падає кров’яний тиск. І щоб підтримати кровообіг, серцю доводиться працювати дуже напружено.