На Шумщині відзначили річницю створення Української повстанської армії

Захід приурочили до Дня захисників та захисниць України та Дня українського козацтва.

Вчора, 1 жовтня, на території історичного місця – в музеї під відкритим небом «Табір військової округи УПА «Волинь-Південь» поблизу села Антонівці Шумської громади, відбувся обласний літературно-мистецький захід «Луни повстанського краю».

На місці повстанської слави представники влади та громадськості вшанували пам’ять Героїв минулого і сучасних захисників спільною поминальною молитвою.

Участь у пам’ятних заходах взяв працівник виконавчого апарату Тернопільської обласної ради Андрій Біндас, який займається питаннями співпраці з ветеранами та військовослужбовцями ЗСУ.

Літературно-музичну композицію «Сурми Звитяги» присутнім подарував колектив КУ «Центр культури і дозвілля» імені Василя Ільківа.

Під час патріотичного заходу відбулося також підписання меморандуму про співпрацю між Шумською громадою та Олешківською громадою Херсонської області. Таким чином закріпили наміри про декілька напрямків співпраці. Та головне сьогодні – підтримка громади Херсонщини, яка наразі потерпає від наслідків військової агресії та перебуває в тимчасовій окупації.

Довідково

Музей просто неба «Табір УПА «Волинь-Південь» заснований у 1992 році в урочищі Дігтярня поряд з с. Антонівці, де у 1942-1944 роках діяв штаб військового округу Української повстанської армії.

Штаб був створений легендарним командиром партизанського загону Іваном Климишиним, відомим під псевдонімом «Крук», який прославився рядом успішних бойових операцій проти фашистів.

Штаб УПА Волинь-Південь на Тернопільщині координував роботу Антонівецької повстанської республіки, яка почала формуватися на Шумщині на початку 1942 року і проіснувала до 1944-го. До неї входило 17 куренів і майже 13 тисяч повстанців. Тут працювала школа старшин, шпиталь, курси медсестер, пекарня, миловарня, видавалася газета УПА «Повстанець».

У 1943 році табір витримав удар дивізії СС генерала фон дем Баха за підтримки авіації.

В 1944 році в урочищі Гурби відбувся найбільший бій в історії УПА, коли 5-тисяч повстанців прорвали оточення 35-ти тисячного з’єднання військ НКВС та Радянської армії. В пам’ять про ці події на території Антонівецького табору створено меморіал УПА, відтворено об’єкти табору: штаб військового округу «Волинь-Південь», літній клас школи старшин, табірна каплиця поруч із джерелом, бункер-криївка.

Поширити:
Джерело: Тернопільська газета