Суп – універсальна страва на кожен день. А взимку – це ще й чудовий спосіб зігрітися. Але часто хочеться чогось не надто традиційного і смачного. До Вашої уваги кілька цікавих рецептів: крем-суп з печериць, вегетаріанський з чилі, кокосовий з карі та інші ситні та смачні супи.
Вегетаріанський чилі суп
Вам знадобиться:
оливкова олія – 2 ст. л.
цибуля – 1 шт.
часник – 2 зуб
червоний солодкий перець – 1 шт.
томат – 1 шт.
заморожені зерна кукурудзи – 1 склянка
консервована квасоля – 1 банка
вода – 1 склянка
перець чилі – за смаком
сіль – за смаком
соус адобо – за смаком
чорний перець – за смаком
сік лайма – 1 ст. л.
Як приготувати:
1
Підготувати овочі, дрібно нарізати часник та чилі, кубиками нарізати перець, томат, цибулю.
2
Нагріти олію у великій каструлі на середньому вогні. Додати цибулю, кілька дрібок солі та перцю. Перемішати.
3
Варити 5 хвилин, потім додати часник і червоний перець.
4
Перемішати і варити до м’якості 5-8 хвилин, за потреби зменшуючи вогонь.
5
Додати помідори, квасолю, воду, соус адобо, кукурудзу, сіль і перець чилі.
6
Накрити кришкою, зменшити вогонь до мінімуму і тушкувати 25 хвилин, періодично помішуючи, поки все не загусне.
7
Додати сік лайма та перемішати.
Крем-суп з печериць
Вам знадобиться:
оливкова олія – 1 ст. л.
цибуля – 1 шт.
печериці – 750 г
часник – 2 зуб.
подрібнений овочевий бульйон – 500 мл
молоко – 100 мл
Як приготувати:
1
Нарізати скибочками печериці та дрібно нарізати цибулю.
2
Нагріти олію у великій каструлі на середньому вогні. Додати цибулю і смажити 5 хвилин.
3
Додати печериці, збільшити вогонь і смажити 10 хвилин.
4
Потім додати часник і овочевий бульйон та довести до кипіння.
5
Зняти з вогню, вилити суп у блендер та змішати до однорідної маси.
6
Вилити суп у каструлю, додати молоко і прогріти. Якщо суп дуже густий –додати води.
Томатний суп з базиліком
Вам знадобиться:
помідори – 1 кг
оливкова олія – 120 мл
цибуля – 1 шт
морква – 1 шт
часник – 4 зуб.
овочевий бульйон – 3 склянки
бальзамічний оцет – 1 ст. л.
листя чебрецю – 1 ч.л.
базилік – за смаком
сіль і чорний перець – за смаком
Як приготувати:
1
Розігріти духовку до 180 градусів.
2
Помідори розрізати навпіл, полити двома столовими ложками оливкової олії та додати сіль і перець.
3
Запікати в духовці помідори доти, доки вони не почнуть зморщуватись, але ще залишатимуться соковитими.
4
Нагріти дві столові ложки оливкової олії у великій каструлі на середньому вогні.
5
Нарізати цибулю, моркву та часник. Додати овочі, сіль і тушкувати близько 8-10 хвилин.
6
Додати помідори, овочевий бульйон, оцет і листя чебрецю і тушкувати ще 20 хвилин.
7
Дати трохи охолонути і вилити суп у блендер, змішати до однорідної маси.
8
Прикрасити суп листям базиліка і подавати з хрустким хлібом.
Французький цибулевий суп
Вам знадобиться:
оливкова олія – 6 ст.л.
цибуля – 1,5 кг
бальзамічний оцет – 1/2 ст. л
соус тамарі – 1/2 ст. л.
свіже листя чебрецю – 1/2 ст. л.
часник – 3 зуб.
борошно – 3 ст. л.
біле сухе вино – 1 склянка
овочевий бульйон – 6 склянок
чорний перець, сіль – за смаком
пармезан – за смаком
багет
Як приготувати:
1
Тонко нарізати скибочками цибулю та часник.
2
Нагріти олію у великій каструлі на середньому вогні, додати цибулю, сіль та перець.
3
Зменшити вогонь до мінімуму і тушкувати близько 40 хвилин, помішуючи, поки цибуля не стане дуже м’якою.
4
Збільшити вогонь до середнього і тушкувати ще 15-20 хвилин, часто помішуючи, до золотистої скоринки.
5
Додати оцет, тамарі, чебрець та часник і перемішати.
6
Посипати борошно на цибулю, перемішати і тушкувати 2 хвилини.
7
Додати вино і варити до випаровування.
8
Додати бульйон і тушкувати на середньому вогні 30 хвилин.
9
Розігріти духовку до 180 градусів. Нарізати багет, посипати сиром, та випікати поки сир не розплавиться.
10
Подавати суп в мисці зі шматочком багету зверху.
Місо суп
Вам знадобиться:
вода – 4 склянки
водорості вакаме – 2 ст. л.
місо – 1/3 склянки
зелена цибуля – 2 шт
тофу – 120 г
соєвий соус – 1 ст. л.
кунжут – за смаком
Як приготувати:
1
Дрібно нарізати вакаме та цибулю. Тофу нарізати кубиками.
2
Довести воду до кипіння, додати водорості та варити 5-6 хвилин.
3
Зменшити вогонь, додати місо, цибулю, тофу, соєвий соус.
4
Перемішувати, поки місо добре не розчиниться.
5
Додати кунжут та подавати.
Кокосовий суп з карі
Вам знадобиться:
кокосове молоко – 2 банки
курячий бульйон – 2 склянки
паста червоного карі – 3 ст. л.
тертий імбир – 1 ст. л.
броколі – 150 г
перець болгарський – 1 шт.
сік лайма – 1 ст.л.
Як приготувати:
1
У каструлі змішати кокосове молоко, курячий бульйон, пасту з червоного карі та імбир.
2
Довести до кипіння на середньому вогні.
3
Нарізати броколі та перець й додати в суп.
4
Додати сіль, перець та сік лайму, добре перемішати та варити 10-15 хвилин.
Сирний суп з креветками
Вам знадобиться:
часник – 1 шт
цибуля-шалот – 1 шт
тертий сир чедер – 250 г
біле сухе вино – 120 г
вершкове масло – 4 ст. л.
борошно – 1 ст. л.
овочевий бульйон – 500 мл
вершки – 200 мл
креветки – 150
сіль, перець – за смаком
петрушка – за смаком
Як приготувати:
1
Очистити і дрібно нарізати часник і цибулю-шалот.
2
Додати у каструлю дві столові ложки вершкового масла та тушкувати часник і цибулю-шалот, доки вони не стануть м’якими.
3
Додати борошно, сіль, перець та вино і гарно перемішувати.
4
Додати бульйон, вершки, 200 грам натертого сиру і перемішувати, поки сир не розплавиться.
5
На сковороді розігріти масло та смажити креветки по декілька хвилин з обох сторін.
6
Розподілити суп по тарілкам, зверху додати креветки, петрушку та сир.