Що не варто їсти у спеку

У літню спеку зазвичай хочеться освіжитися та охолодитися. Багато хто намагається врятуватися від високих температур за допомогою крижаної води та низки продуктів. Проте, фахівці застерігають, що багато із продуктів, які здавалося б мали рятувати, навпаки несуть небезпеку, зневоднюючи організм.

Які ж продукти краще все таки не споживати у спеку:

  1. Морозиво та крижані напої

Існує міф, що споживаючи холодне, нам також стає прохолодно, але це не так.  Після того як морозиво з’їдено, відчуття спеки тільки посилюється. Причина в тому, що на холодний напій або продукт організм реагує тим, що намагається зігріти його до температури тіла. Отже, ми нагріваємося зсередини.  Експерти радять пити рідину кімнатної температури.

  1. Продукти з високим вмістом білка

Білок варто їсти, проте не у спеку, оскільки  організму досить важко його засвоювати.  Під час перетравлення організм виділяє досить багато тепла — відбувається процес термогенезу. Можна сказати, для розщеплення білка може знадобитися від 50 до 100% більше енергії у порівнянні з вуглеводами. Тому споживання м’яса та інших білкових продуктів підвищить  температуру тіла.

  1. Сечогінні продукти

До таких продуктів належать манго, фенхель, спаржа, селера, артишоки, банани, а також кава, чай, газовані напої та інші напої з кофеїном. Вони  виводять  необхідну воду з організму. Через зневоднення нам стає спекотніше й можна навіть отримати  тепловий удар.

  1. Гострі продукти

Капсаїцин — це  з’єднання, що міститься в гострій їжі, зокрема в червоному перці, викликає підвищення температури тіла і змушує нас нагріватися. Його частіше використовують для спалювання жирів, але влітку краще споживання уникати.

  1. Алкоголь

Це дуже сильний сечогінний засіб, який  в спеку може викликати сильне зневоднення. При його  різко зростає навантаження на серце. Спека розширює кровоносні судини, тому падає кров’яний тиск. І щоб підтримати кровообіг, серцю доводиться працювати дуже напружено.

Поширити:

Опубліковано: Diana

Post Author: Diana