Сільське господарство Тернопільщини в цифрах

На Тернопільщині середньооблікова кількість штатних працівників, зайнятих на підприємствах сільського господарства нашої області (із кількістю найманих працівників 10 і більше осіб), у вересні 2020 року становила 12,1 тис. осіб.

Середня номінальна заробітна плата штатного працівника цих підприємств у вересні цього року складала 13255 грн, що в 2,7 раза вище рівня мінімальної заробітної плати (5000 грн). Порівняно з вереснем минулого року розмір заробітної плати по галузі збільшився на 6,9% та перевищував середній показник по області на 33,8%.

У січні–вересні 2020 року індекс сільськогосподарської продукції порівняно з січнем–вереснем 2019 року становив 88,2%, у т.ч. у підприємствах – 82,1%, у господарствах населення – 97,2%.

Обсяг виробництва продукції сільського господарства (у постійних цінах 2016 року) в розрахунку на 1 особу в січні–вересні 2020 року становив 14584 грн. За цим показником область посіла 9 місце по Україні.

На 1 жовтня цього року всіма категоріями господарств намолочено 1662,3 тис.т зернових культур (у початково оприбуткованій вазі), середня урожайність яких становила 47,2 ц з 1 га.

Всіма категоріями господарств зібрано 902,9 тис.т картоплі (на 2,1% менше, ніж на 1 жовтня 2019 року), 143,0 тис.т овочів відкритого ґрунту (на 1,3% більше) та 50,2 тис.т плодів та ягід (на 7,2% менше). Господарства населення залишаються основними виробниками зазначених культур. Загалом домогосподарства зібрали 97,6% картоплі, 98,4% овочів відкритого ґрунту, 94,9% ягід та 82,4% плодів (від загального обсягу їх виробництва в області).

За 9 місяців цього року підприємства (крім малих) реалізували власно виробленої аграрної продукції на суму 9117,1 млн.грн (на 8,6% більше, ніж за 9 місяців минулого року), у т.ч. продукції рослинництва – на суму 7286,5 млн.грн, тваринництва – на 1830,6 млн.грн.

На початок жовтня 2020 року у всіх категоріях господарств нараховувалося 158,8 тис. голів великої рогатої худоби (зокрема 86,0 тис. голів корів), свиней – 340,7 тис. голів, птиці – 6,0 млн. голів. Підприємства порівняно з 1 жовтня 2019 року наростили поголів’я всіх свійських тварин, крім птиці. Натомість господарствах населення спостерігається скорочення чисельності усіх видів сільськогосподарських тварин.

Всіма категоріями господарств у січні–вересні 2020 року вироблено 51,3 тис.т м’яса в живій масі (на 6,4% менше, ніж у січні–вересні 2019 року), 366,6 тис.т молока (на 3,0% більше) та 457,8 млн.шт яєць (на 1,1% менше).

Підприємства в січні–вересні цього року порівняно з січнем–вереснем минулого року за рахунок нарощування поголів’я корів та підвищення їх продуктивності, збільшили виробництво молока на 17,5%. У січні–вересні 2020 року середній надій молока від однієї корови, яка була в наявності на початок року в підприємствах, зріс проти січня–вересня 2019р. на 611 кг, або на 11,2% і становив 6079 кг.

Господарства населення на 1 жовтня цього року утримували 79,5% загальної чисельності великої рогатої худоби (у т.ч. 85,2% корів), птиці – 66,9%, свиней – 47,4%. Зважаючи на скорочення поголів’я основних видів сільськогосподарських тварин, домогосподарства зменшили обсяги виробництва продукції тваринництва, крім яєць. Однак, господарства населення і надалі залишаються основними виробниками тваринницької продукції, адже в січні–вересні 2020 рокуними вироблено 63,0% валової продукції галузі тваринництва. Частка домогосподарств у загальному обсязі виробництва окремих видів продукції тваринництва становила: молока – 78,9%, м’яса – 49,1%, яєць – 48,3%, – повідомляє Головне управління статистики в Тернопільській області.

Поширити:

Опубліковано: Diana

Post Author: Diana