Сільське господарство Тернопільщини в цифрах

Середньооблікова кількість штатних працівників, зайнятих на підприємствах сільського господарства нашої області (із кількістю найманих працівників 10 і більше осіб), у вересні 2021р. становила 12,5 тис. осіб. Середня номінальна заробітна плата штатного працівника цих підприємств у вересні 2021р. складала 14588 грн, що в 2,4 раза вище рівня мінімальної заробітної плати (6000 грн). Порівняно з вереснем 2020р. розмір заробітної плати по галузі збільшився на 10,1% та перевищував середній показник по області на 26,5%.

У січні–вересні 2021р. індекс сільськогосподарської продукції порівняно з січнем–вереснем 2020р. становив 105,9%, у т.ч. у підприємствах – 105,0%, у господарствах населення – 107,0%.

Обсяг виробництва продукції сільського господарства (у постійних цінах 2016р.) в розрахунку на 1 особу в січні–вересні 2021р. становив 15444 грн. За цим показником область посіла 8 місце по Україні.

На 1 жовтня 2021р. всіма категоріями господарств намолочено 1672,8 тис.т зернових культур (у початково оприбуткованій масі), середня урожайність яких становила 53,2 ц з 1 га.

На 1 жовтня 2021р. всіма категоріями господарств зібрано 1026,2 тис.т картоплі (на 13,7% більше, ніж на 1 жовтня 2020р.), 218,8 тис.т овочів відкритого ґрунту (на 53,0% більше) та 55,6 тис.т плодів та ягід (на 10,7% більше). Господарства населення залишаються основними виробниками зазначених культур. Загалом домогосподарства зібрали 99,0% картоплі, 96,5% овочів відкритого ґрунту, 76,9% ягід та плодів (від загального обсягу їх виробництва в області).

За 9 місяців 2021р. підприємства (крім малих) реалізували власно виробленої аграрної продукції на суму 13018,3 млн.грн (на 42,8% більше, ніж за 9 місяців 2020р.), у т.ч. продукції рослинництва – на суму                 10535,6 млн.грн, тваринництва – на 2482,7 млн.грн.

На початок жовтня 2021р. у всіх категоріях господарств нараховувалося 157,9 тис. голів великої рогатої худоби (зокрема 85,8 тис. голів корів), свиней – 399,1 тис. голів, птиці – 5,9 млн. голів. Підприємства порівняно з 1 жовтня 2020р. наростили поголів’я всіх свійських тварин, крім птиці. Натомість у господарствах населення спостерігається скорочення чисельності усіх видів сільськогосподарських тварин, крім овець та кіз.

Всіма категоріями господарств у січні–вересні 2021р. вироблено 62,9 тис.т м’яса в живій масі (на 22,6% більше, ніж у січні–вересні 2020р.), 362,7 тис.т молока (на 1,1% менше) та 413,9 млн.шт яєць (на 9,6% менше).

Підприємства в січні–вересні 2021р. порівняно з січнем–вереснем 2020р. за рахунок нарощування поголів’я корів та підвищення їх продуктивності, збільшили виробництво молока на 13,4%. У січні–вересні 2021р. середній надій молока від однієї корови, яка була в наявності на початок року в підприємствах, зріс проти січня–вересня 2020р. на 11,8% і склав 6798 кг.

Господарства населення на 1 жовтня 2021р. утримували 78,5% загальної чисельності великої рогатої худоби (у т.ч. 84,3% корів), птиці – 66,7%, свиней – 38,3%. Зважаючи на скорочення поголів’я основних видів сільськогосподарських тварин, домогосподарства зменшили обсяги виробництва продукції тваринництва, крім м’яса. Однак, господарства населення і надалі залишаються основними  виробниками тваринницької продукції, адже в січні–вересні 2021р. ними вироблено 57,2% валової продукції галузі тваринництва. Частка домогосподарств у загальному обсязі виробництва окремих видів продукції тваринництва становила: молока – 75,8%, м’яса – 41,2%, яєць – 48,4%.

Поширити:

Post Author: Diana