Як під час свят уникнути харчових отруєнь

У період свят, при частих застіллях не варто забувати про своє здоров’я!

Основними причинами спалахів кишкових інфекцій є нехтування елементарними правилами особистої гігієни, порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму. Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються “із запасом”, що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань та продуктів їх життєдіяльності.

Зараження відбувається при проникненні збудника через ротову порожнину в організм здорової людини, визиваючи ураження травної системи. Характерними є нудота, блювота, діарея, різкий біль в області живота, загальна слабкість, підвищення температури тіла.

З метою профілактики кишкових інфекцій та харчових отруєнь необхідно виконувати наступні заходи профілактики:

  • суворо дотримуйтесь правил особистої гігієни перед приготуванням їжі, її прийомом, після відвідування вбиральні;
  • вживайте лише свіжоприготовлену їжу, салати зберігайте в незаправленому вигляді (заправляйте їх безпосередньо перед вживанням);
  • страви бажано споживати одразу після приготування, а у випадку їх повторного споживання – обов’язково піддавайте їх ретельній термічній обробці;
  • зберігання страв без дотримання температурного режиму не має перевищувати 2-х годин;
  • не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні;
  • свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте проточною водою;
  • зберігайте сирі продукти (м’ясо, рибу) окремо від готових страв;
  • не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності або ті, термін придатності у яких минув;
  • купуючи кондитерські вироби та інші продукти, звертайте увагу на умови їх зберігання та термін придатності;
  • зберігайте продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
  • молоко перед споживанням слід обов’язково кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;
  • під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу.

У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції необхідно терміново звернутись до найближчого лікувального закладу.

Неконтрольоване і нераціональне застосування антибіотиків та інших антибактеріальних препаратів призводить до того, що в кишківнику знищуються не тільки збудники хвороби, але й корисна мікрофлора.

При недостатньому та неадекватному лікуванні може сформуватися здоровий носій інфекції, а перехворіла людина не маючи клінічних проявів, продовжує виділяти збудників, що особливо небезпечно для оточуючих.

Пам’ятайте, що переїдання та надмірне вживання алкоголю також негативно впливає на організм людини, провокує загострення хронічних хвороб та виникнення нових.

Самолікування небезпечне для здоров’я!

Поширити:

Опубліковано: Diana

Post Author: Diana