Що таке колаген та його властивості

Колаген — це найпоширеніший білок, який є основою сполучної тканини нашого організму. Це всі хрящі, суглоби, сухожилля, кістки, дерма. Колаген забезпечує сполучній тканині еластичність і міцність. Крім того, білок утворює стінки кровоносних судин. Також, колаген ще називають білком молодості.

Назва слова “колаген” походить від грецького “колла” або клей. І в принципі, дія колагену чимось схожа на дію клею. Після 25-30 років синтез колагену в організмі сповільнюється. Чим старша стає людина, тим запаси колагену в організмі стають меншими і з’являються ознаки старіння. Крім появи зморшок та сухості шкіри, стають крихкими кістки та менш рухливими суглоби.

Крім різноманітних біодобавок і вітамінних комплексів, в яких присутній колаген, а також всілякої косметики, колаген міститься і в продуктах — це яєчні білки, кістковий бульйон, курка, свинина, яловичина, желатин, риба, морепродукти. Ще рекомендується побільше їсти фруктів та овочів — вони не містять колагену, але в них є корисні амінокислоти, які сприяють виробленню білка.

Зменшити рівень вмісту колагену в організмі можуть кілька факторів:

  • підвищений вміст цукру;
  • куріння;
  • ультрафіолетові промені;
  • аутоімунні захворювання;
  • процес старіння.

Колаген безпечний для будь-якої людини. Але в багатьох біодобавках є компоненти, які можуть викликати алергію. Тому завжди слід уважно вивчати склад препаратів.

Крім того, надлишок колагену в організмі може негативно позначитися на роботі печінки та шлунково-кишкового тракту. Перед прийомом краще порадитись із лікарем. Він також підкаже, як часто і в яких дозах потрібно приймати колаген.

Поширити:

Post Author: Diana