Виключення з раціону продуктів тваринного походження стало способом життя для багатьох людей. Та чи насправді така дієта є повноцінною, збалансованою та корисною для здоров’я?
Вчені зі Школи громадської охорони здоров’я Блумберга запевняють, що не всі вегетаріанські продукти однаково корисні.
Фахівці провели масштабне дослідження, в якому проаналізували дані про харчові звички та особливості раціону майже 15 тисяч пацієнтів середнього віку, за половиною з яких вони спостерігали не менш 24 років, і прийшли до несподіваних висновків. Вони виявили зв’язок між вегетаріанством і хворобою нирок. Ці висновки вчені опублікували в Clinical Journal of the American Society of Nephrology.
Виявляється, надмірне захоплення крахмалистою і солодкою їжею рослинного походження негативно позначається на роботі нирок і може призвести до хронічних захворювань (недугу було виявлено у третини учасників експерименту).
Також фахівці відзначили, що не вся вегетаріанська їжа шкідлива: здорова рослинна дієта включає вживання свіжих овочів і фруктів, продуктів, насичених клітковиною, бобових, зелені, горіхів – завдяки такому раціону ризик виникнення хвороб нирок знижується на 14%.
А ось вживання солодких соків, особливо пакетованих, сухофруктів, борошняних виробів і випічки, а також картоплі треба обмежувати до розумних меж.